Forum dla Rodziców Dzieci po zabiegu tracheotomii
New member
Historia naszej córki Alicji ,może pomoże komuś kto jest dopiero na początku drogi,jaką jest opieka nad chorym dzieckiem w domu .Mamy dośc duży 'staż',bo już prawie 7 lat mija jak Ala jest po urazie kręgosłupa.Urodziła sie z zespołem Downa i jak każda matka ,tak jak i ja byłam przerażona jak sobie poradzimy z takim trudnym dzieckiem.Jednak z czasem,zrozumiałam że radziła sobie całkiem dobrze ,nauczy ła sie mówić prostymi słowami ale z sensem .Nawet 'zaliczyła' podstawówke oczywiscie programem dla minimum.Gdy miała 13 lat spadła z huśtawki i uderzyła głową o twardą ziemię ,doznała urazu kręgów szyji.Pół roku była w 3 szpitalach,na koncu w Centrum Zdrowia Dziecka .Zostaliśmy z mężem przeszkoleni do odsysania i wymainy rurki.Pewnie ,że wszystko było nowe ,tak jakgdybym dostała 'nowe dziecko' które trzeba karmić sondą,odsysać,robić lewatywę.Wszystkiego jednak można sie nauczyć jeśli sie kocha .Po roku Ala zaczeła jeść (bez sondy) w domu czuje sie bezpieczna i jes pogodną,miłą dziewczynką ,chętnie porozmawiam na ten temat.
pozdrawiam serdecznie mama Ali.
Witajcie,
z tego co piszesz, macie już duże doświadczenie w opiece nad dzieckiem z rurką - na pewno się to przyda wielu rodzicom, którzy tu zaglądają. Zapraszamy do dyskusji i wymiany doświadczeń.
Witam na forum i tak jak Anysz liczę na podzielenie się doświadczeniem przez tak wprawioną w rurkowych problemach Mamę
Member
I my także serdecznie witamy
Piotruś z rodzinką