Forum dla Rodziców Dzieci po zabiegu tracheotomii
Czy podajecie dzieciakom jakieś suplementy diety lub leki mające na celu wzmocnienie napięcia mięśniowego?
Jeśli tak, to co podajecie? No i czy obserwujecie ich pozytywne działanie?
Wiem, że niektórzy podają Uteplex na wzmocnienie napięcia mięśniowego, ale my się nie zdecydowaliśmy na podanie tego leku.
Przylączam się do pytania anysz2 odnośnie suplementów diety.
Nie podajemy Wiktorowi żadnego leku ani preparatu wzmacniającego mięśnie...Slyszeliśmy ,że dobre efekty przynosi podawanie L - carnityny jednak nasza pani doktor neurolog sceptycznie odnosi się do tego suplementu.
Będziemy wdzięczni za każde informacje i wskazówki.
Member
Polecam Uteplex, jest to suplement diety poprawiający napięcie mięśniowe.
Znam kilka osób z takim problemem, gdzie zażywanie go przyniosło poprawę.
Mam możliwość sprowadzenia tego leku z Francji, koszt 12 euro + koszt przesyłki.
Pozdrawiam.
Z tego co wiem, Uteplex podaje Antkowi Basik z naszego forum. Na swoim blogu opisała działanie leku na Antosia i mam nadzieję, ze nie będzie miała mi za złe, że dam linka do tej notki:
http://anton2001.blog.onet.pl/2,ID362593010,index.html
No ale ważne jest też to, że Antek ma SMA, a to choroba o zupełnie innym podłożu niż miopatia, dlatego w naszym przypadku działanie może być inne.
Z opisu leku na opakowaniu wynika, że:
- Lek jest używany w zaburzeniach pracy mięśni szkieletowych, w leczeniu bólu pleców.
- Przeciwskazanie - alergia na składnik aktywny
- Lek przeznaczony dla dorosłych
- Dawkowanie 3 ampułki dziennie rozpuszczone w pół szklanki wody
- Efekty uboczne - mdłości, zawroty głowy, spinanie (skurcze) mięśni, zaczerwienienie skóry
- Lek dostępny bez recepty
W tłumaczeniu ulotki wspomogła mnie rodzina, tak więc nie jest to profesjonalna informacja.
Majek, przeanalizuj za i przeciw, no i zdecyduj czy chcesz podawać. Ja na razie zdecydowałam się wstrzymać, bo syn miewa (czasem) niekontrolowane skurcze mięśni i obawiam się, że lek może nasilić takie niepożądane reakcje.
Anysz ,dzięki za informacje.
Zanim zdecydujemy się zastosować Uteplex chcemy mieć pewność ,że ten suplement pomoże i nie wyrządzi szkód w organiżmie synka. Zdobyliśmy telefon do pani neurolog z Wroclawia, która stosuje ten lek u dzieci z SMA. Zasięgniemy opinii, informacji o ewentualnym dawkowaniu i w oparciu o tą wiedzę podejmiemy decyzję,czy podać go Wiktorowi.
Jak tylko będę miala informacje o stosowaniu Uteplexu u dzieci z miopatią, napiszę na forum
Pozdrawiam
Member
Pani doktor z Wrocławia jest neurologiem dziecięcym. Znam dziewczynkę z miopatią, która bierze Uteplex z dobrymi rezultatami.
Anysz nie mam Ci za złe absolutnie, ja przegapiłam ten wątek, dlatego nic nie pisałam.
Potwierdzam, że w dalszym ciągu pojawiają się skurcze mięśni (szczególnie w nogach), bardzo pilnuję by rozćwiczać te partie ciała.
Ogólnie jednak widzę pozytywny wpływ na wzrost siy i aktywności Antka.
Podkreślam, suplement stosujemy od ok 2 miesięcy, więc odczucia mogą się jeszcze zmieniać.