Forum dla Rodziców Dzieci po zabiegu tracheotomii
Witam.
Długo byłam tutaj na forum jednak ciągle bałam się coś napisać. ale teraz wiem,że każdy ma podobne problemy.
Mój tata we wrześniu miał udar-pnia mózgu,który sparaliżował przełyk,nogi i mowe.
Tata ciągle się zachłystywal koniec konców doszło do 2 zachłystowych zapaleń płuc i sepsy.
Zostął wprowadzony w śpiączkę. Potem zadecydowano aby zrobić tracheotomię.
Tracheotomię miał w grudniu. 11 lutego wymioenono mu rurkę,ponieważ wcześniej już w domu mial zapalenie oskrzeli i miał bardzo dużo wydzieliny że trzeba było odssyać co 5 minut.
Wymienione choć okazało się że z rurką wszystko było wporzadku. Tata już je normalnie i mówi przytykając rurkę.
Tylko teraz najwazniejszy problem...tata od jakiś 5 dni kaszle bardzo sucho,że aż świszczy z rurki.
Był lekarz,oskrzela czyste. Jednak lekkie zaleganie w płucach. Dała antybiotyk żeby to usuwac i syrop.
Jednak mam wrazenie ze to nie pomaga. Dziś w nocy tata kaszlał dosłownie 15 minut co godzinę. Suchy kaszel bez wydzieliny.
Dopiero jak tyle pokaszle to troche wydzieliny i sie oddsysa.
Pomozcie,doradźcie czy to moze rurka podrażniać czy od tego zalegania czy jak. Czy bez prześwietlenia można podjać taką diagnoze?
Juz nie mam sil. Tata idzie do szpitala dopiero 6 kwietnia.
Proszę o odpowiedzi
Byliśmy z tata na sorze. Płuca czyste oskrzela czyste. Z rurką porządku. Musi jeszcze mieć posiew na bakterie bo z nad mankietu brzydko śmierdzi. A gdy kaszel nie przejdzie to bronchoskopie. Lecz wszyscy zgodnie mówią ze to kaszel poinfekcyjny. Tylko dlaczego to tak męczy
my zawsze wkrapialiśmy po kropelce soli do rurki lub inhalacje i było lepiej co do kaszlu to chyba taka aura moja Laura nie ma juz rurki ale ma otwór po niej od miesiąca na 3 antybiotykach tak kaszlała ze sie zatrzymywała a osłuchowo tez czysto.
U nas w rurc drobnoustroje:
1.Candida albicans
2.Escherichia coli
3. Pantoea spp
:-(
Dostaliśmy Nystatynę i Amoksiklav.
Dziś też byliśmy na wymianie rurki
Ostatnio edytowany przez Magda2706 (2016-03-11 13:22:40)