Forum dla Rodziców Dzieci po zabiegu tracheotomii
Witam serdecznie!
Dowiedziałam się, że można mówić tak samo dobrze na zwykłych rurkch jak na foniatrycznych, musi być tylko trochę luzu pomiędzy rurką a ściankami tchawicy, rurka nie może idealnie przylegać.
Nie wiem jednak jak to technicznie zrobić.
Jeśli ktoś z państwa ma doświadczenie to serdecznie proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich
Witam mój Lek jak narazie nie mówi tylko gaworzy ale robi to na zwykłej tzn pełnej rurce:) urzywamy orarora ale mały cwaniaczek nauczył się już wydawać dźwięki także bez urzycia oratora
Member
Mój synek sam zatyka paluszkiem rurkę i mówi na razie parę prostych słów mama baba dada dziadzia.Próbujemy też pracować z oratorem ale za bardzo tego nie lubi.Mamy pełną rurkę portex nr 5.Synek ma dwa latka.Pozdrawiam
Precel też gada na zwykłej - tyle że jest na stałe podłączony do respiratora
Member
Piotruś także nieźle śmiga głosem na zwykłej rurce. Czasami wydaje mi się, że nakłada oddechy, by wydobyc bardziej modulowany głos. /przy czym stałe wspomaga go respi/
No właśnie, ale jak spowodować luz między rurką a ściankami tchawicy?
Member
U nas to było w miarę wzrostu Marcinka.Tchawica poszerzyła się,gdy mały najzwyczajniej urósł i zrobił się luzik między rurką a tchawicą
Luzu nie zrobisz sama. Lekarz musi zdecydować o założeniu rurki o np rozmiar mniejszej, wtedy robi się luz pomiedzy rurka a tchawicą, pod warunkiem oczywiście, że nie jest to rurka z uszczelnieniem czyli balonikiem.
Mój syn gada ( i to całkiem wyraźnie) na pełnej zwykłej rurce Portexa, tak samo jak na poprzedniej foniatrycznej, tyle że tylko z respiratorem, bez respi wydaje jedynie dźwięki bez artykulacji słownej.
Obecnie ma 10 lat i rurkę rozmiar 7.
Witam:) Mój Szymonek ma 2,5 roku i gada na zwykłej rurce całymi zdaniami, przytyka sobie brodą rurkę lub paluszkiem:) Rurkę ma 4,0 i cały czas tą samą od 2 lat dlatego tak dobrze go słychać, ma duży luz. Pozdrawiam:)
New member
Mój syn rozmawia , mimo rurki z balonem. Pod warunkiem oczywiście,że balonik nie jest napompowany. Ma 6 lat i rurkę z balonem nr 6