Forum dla Rodziców Dzieci po zabiegu tracheotomii
Samodzielny Publiczny Ośrodek Terapii i Rehabilitacji dla Dzieci w Kwidzynie prowadzi:
- symulację i kształtowanie form wczesnej komunikacji,
- wprowadzenie systemów komunikacji, wspomagającej i alternatywnej
- konsultacje dla potrzeb dzieci niemówiących,
- konsultowanie siedzisk, dostosowanie wózków inwalidzkich do potrzeb dziecka,
- stymulację rozwoju poznawczego i emocjonalnego,
- logoterapię,
- wspomaganie terapeutyczne rodziny dziecka,
- terapię dziecka metodą NDT,
- naukę karmienia dzieci z zaburzeniami czynności mózgu,
- bazę komputerową ze stymulacjami i edukacyjnym oprogramowaniem oraz
specjalnym wyposażeniem dla niepełnosprawnych,
- wielospecjalistyczną diagnostykę dziecka niepełnosprawnego
strona internetowa:
http://www.aac.pl/
jestem umówiona na poniedziałek 16-go kwietnia na kontakt do "partnerów" działających na terenie Gdańska i poprosiłam o przygotowanie podobnej oferty partnerów warszawskich.
Chociaż można również uzyskać pomoc bezpośrednio w Stowarzyszeniu w Kwidzynie )
pozdrawiam
Magda
Magda
I jak wczorajsza wizyta?
dopiero dzisiaj uzyskałam pewne informacje, niestety mnie nie bardzo satysfakcjonujące
Od pani Magdaleny Grycman dowiedziałam się, że nie zna ona specjalistów od komunikacji alternatywnej w Trójmieście, a co do Warszawy zasugerowała, żeby skontaktować się z:
* Fundacją Ewy Błaszczyk,
* Szkołą podstawową na ul. Radomskiej
lub/i
* Fundacją "Dobre jutro" (nie była pewna co do nazwy)
w tych miejscach pracują specjaliści przeszkoleni w kierunku neurologopedii.
A co do Gdańska, to nie poddaję się tak łatwo, szukam dalej, "tą razą" na Uniwersytecie Gdańskim )
pozdrawiam
M
Fundacja Ewy Błaszczyk i Szkoła na Radomskiej mnie olały poszukam tej fundacji. Dzięki
no to niepięknie
w sumie to mi w Kwidzynie też wiele nie pomogli.... Szukam we własnym zakresie neurologopedy z umiejętnościami w kierunku komunikacji alternatywnej.... No i znalazłam (mam nadzieję) kogoś kompetentnego na wydz. logopedii Uniwersytetu Gdańskiego..... w przyszłym tyg. dam znać co załatwiłam )
My dziś zaczęliśmy pracę z komunikacji razem z panią neurologopedą.
Oglądaliśmy zdjęcia Julki, mamy i taty... Na początek. Jula się uśmiecha do zdjęć - zobaczymy co będzie dalej...
Member
Z całego serca życzę Wam,żeby się udało .
Tym co nie wiedzą muszę się pochwalić, że znaleźliśmy Panią Logopoedkę od form wczesnej komunikacji. W sobotę była na rekonesansie a dziś przychodzi na pierwsze zajęcia. Niestety za kasę i to bez rachunku więc nie mogę sfinansować tych wizyt ze srodków uzbieranych na koncie fundacji. Pani ma doświadczenie z małymi dziećmi po zabiegu tracheotomii, obiecała przygotować Szymka do bardziej zaawansowanych prób komunikacji (narazie skupimy się na wyrażaniu potrzeb)
A od jesieni ma się zająć nami Szkoła na Radomskiej - póki co nie mają miejsc no i twierdzą, że Precel jest jeszcze trochę mały (choć w USA dzieci w jego wieku rozpoczynają pracę z komunikatorem)
PS. A szkoła na Radomskiej i Fundacja Ewy Błaszczyk odezwały się do mnie w jednym momencie przed długim weekendem, zwracam więc honor - Nie olały nas
My też musimy się pochwalić: Jula od wczoraj cmoka. Narazie jeszcze nie zakumała, że może nas przywoływać w ten sposób, ale myslę, że to kwestia czasu... Sprawia jej to taką frajdę, zwłaszcza jak połączy to z mrużeniem oczu i marszczeniem nosa - zaczęliśmy ćwiczyć miny.
to jesteście na dobrej drodze Precel też zaczął od cmokania, potem doszły wokalizacje
Member
Trzymam kciuki! Ewa
Ostatnio edytowany przez Ewa Mama Nuli (2007-05-08 12:59:10)