Forum dla Rodziców Dzieci po zabiegu tracheotomii
Witam,
jestem mamą wcześniaka z 24 tyg.ciąży. Syn jest od 8 miesięcy na tracheostomii z powodu wiotkości krtani. Ostatnio bronchoskopia wykazała zarośnięcie krtani. Wiemy, ze mamy czekać na osiągnięcie przez syna 10 kg (teraz ma 5g) by udrożnić krtań w Poznaniu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w kwestii zarośnięcia krtani?
nam zarosła tchawica powyżej założenia rurki tracheo.objawem było to iz mała wymiotowała ślina i tylko śliną.na tyle poważnie ze nie było czasu przewozić jej do Poznania.ale nie brali wagi pod uwage nie wiem ile wazyła wtedy ale napewno mniej niż 6kg.
u nas nie było wyjścia dlatego chirurgia we wrocku ale dużo osób poleci ci katowice ,nam w miejsce operacyjne gdzie się zrosło założyli rure i po poprzedniej zszyli.mała nawet nie była na oitd miała rure z balonem 2 tyg potem swoją tylko rozm.większa ale potem stopniowo zmniejszyliśmy o 2 rozm.i przez pół roku co mies miała wymienianą rurke w znieczuleniu .co do wyciągnięcia to my mamy rure z innego powody i szybko to nie nastapi.
właśnie sporo razy obiło mi sie o uszy ze rodzice jezdza do Katowic na zabiegi zwiazane z tracheostomia. Ale jak szukac dokladnie specjalistow, jaki to szpital? czy ktos moze pomoc? my wlasnie jutro wybieramy sie do Katowic do okulisty. Bede wdzieczna za podpowiedz
Member
Wystarcz że wejdziesz na stronę GCZD Katowice i odnaleźć oddział laryngologiczny tam są nr telefonów m.in.do lekarzy,przedstawić w jakiej jesteście sytuacji, opowiedzieć trochę historię choroby dziecka.My tak zrobiliśmy i kazano nam ustalić termin przyjazdu w sekretariacie do którego też jest na stronie nr telefonu.My rozmawialiśmy z dr Cofała- bardzo sympatyczny lekarz,bo Bieleckiego ciężko złapać.Najlepiej dzwonić do nich albo o 8 rano,albo około 13.30.
Trzymam kciuki za pomyślne załatwienie sprawy.Oczywiście musisz mieć skierowanie na oddział laryngologiczny od lekarza rodzinnego i zabrać całą historię choroby dziecka,a najlepiej znać ją na pamięć
Pozdrawiam-Kasia.
Member
Niestety nie spotkałam się z zarośnięciem krtani.W naszym przypadku krtań i tchawica były bardzo wiotkie,a oprócz tego synek miał zarośnięty przełyk i przetokę tchawiczo-przełykową.
Pozdrawiam.