Po Tracheotomii

Forum dla Rodziców Dzieci po zabiegu tracheotomii

Ogłoszenie

Drogi Gościu. Witamy na naszym Forum i gorąco zachęcamy do aktywnego udziału w wymianie doświadczeń. Jednocześnie informujemy, że część tematów jest dla Ciebie niedostępna. Jeśli chciałbyś mieć dostęp do wszystkich tematów prosimy o zarejstrowanie się lub kontakt z administratorem forum: gofer73@gazeta.pl

#1 2007-03-27 14:59:49

pmajkap

Member

Punktów :   

Ziarnina, krztuszenie się

Dziewczyny prosze oświećcie mnie, u Niuni jest ziarnina wokół rurki co z tym dalej, nasza wymarzona rurka będzie z 100% silikonu czy to zabezpieczy przed takimi kłopotami? Zauważyłam że kilka razy Bogusia nagle zaczynała sie krztusić, saturacja spada a Ona czerwienieje od czego to może być? Gdzie możemy załatwić większą ilość cewników; nam będzie potrzeba ok. 1000 miesięcznie, czy można powalczyć o refundacje rurki - u nas koszt jednej ok. 800 zł (NFZ standardowo odesłał nas z kwitkiem). Czekamy na odpowiedz z Sue Rider bo ich błagam a oni nie specjalnie palą się do zajęcia się nami. Gdzie mogę indziej załatwić kondesator tlenu, pulsoksymetr i ambu? Czasami to wszystko mnie przerasta, ale mam nadzieję ze damy radę.
Pozdrawiam
Majka

#2 2007-03-27 15:17:17

Basik

Member

22586075
Punktów :   

Re: Ziarnina, krztuszenie się

Ja jestem w Agencji Medycznej HELP z Poznania, działają na terenie wielkopolski, małopolski i chyba podkarpacie też , ale warto zajrzeć na ich stronę internetową www. help. poznan.pl. Rurki dostajemy bezpośrednio od nich tyle ile potrzebuję  (wymieniamy średnio co 2 m-ce) cewniki też 540szt na 2,5 m-ca. Mamy wypożyczony respirator, ssak na akumulator, koncentrator tlenu, pulsoksymetr. Przedd Helpem zaopatrywałam się sama i tak NFZ na zlecenia refundował 1 rurkę na rok, 180 cewników na m-c ( ale to było 2 lata temu nie wiem na ile to uległo zmianie). Nie umiem Ci powiedzieć nic nt ziarniny, ale zapytam o to naszego Lekarza.

#3 2007-03-27 15:23:49

annarow

New member

Punktów :   

Wszelki sprzęt medyczny wypożycza Fundacja Warszawskie Hospicjum dla Dzieci www.hospicjum.waw.pl Także dla osób spoza terenu ich działania.

Na cewniki na pewno jest refundacja z NFZ, ale jest to niewielka ilość i trzeba znaleźć sklep, lub apteke, które Ci to załatwią.

My taniej kupujemy u producenta cewników - Firma Sumi z Sulejówka.

Pzdr

#4 2007-03-27 15:24:03

gofer73

Administrator

4643120
Call me!
Punktów :   

nic się nie zmieniło, dalej jest rurka na rok i 180 cewników miesięcznie. Ja resztę dostaje z Sue Rydera. Co do ksztuszenia się, myśmy mieli taki przypadek w zeszlym tygodniu - nasz Dr.O. powiedzial ze to moze byc efekt przytkania zbyt gęsta wydzieliną - nalezy a) dobrze nawodnić b) pomysleć o zmianie ciśnienia wdechowego (IPAP) - to przetyka. W ostatecznym razie powentylowac workiem ambu - też pomaga, sprawdziliśmy

Gofer Mama Precla SMA I, 8 lat
www.preclowastrona.blox.pl

Stopka forum

RSS